OLDALTÉRKÉP

Hír, program

Üdvözlet Ceglédről

2019.05.30. 22:00 [TT] Rovat: Főoldal

Üdvözlet Ceglédről

ÜDVÖZLET CEGLÉDRŐL - ez a címe annak a legújabb kiállításnak, amely a Kossuth Múzeum képeslapgyűjteményéből mutatja be a jellegzetes darabokat. A legrégebbi ceglédi képeslapokat 1898-ban adta ki Sebők Béla papírkereskedő; a legfrissebbek 2019-ben jelentek meg a Kossuth Múzeum kiadásában.

A képeslapok között sétálva végignézhetjük Cegléd történetének utóbbi százhúsz esztendejét. Szinte minden középületet, köztéri szobrot, templomot megörökítettek az egykori fotósok, nyomdászok. A legtöbb felvétel a Kossuth-szoborról készült, de a gimnázium, a városháza vagy a református templom fényképe is a népszerű ábrázolások közé tartozott. Van képeslap az eltűnt épületekről (pl. vigadó, huszárlaktanya), de látható itt levelezőlap a tv-toronyról is. Cegléd utcái és terei kelnek életre a tárlatlátogató előtt…

Az utóbbi tíz évben megváltoztak a szokások és a szolgáltatások; a nyomtatott képeslapok küldése, vásárlása sem tartozik már a divatos dolgok körébe.  A nézegetésük azonban szemet gyönyörködtető és tanulságos elfoglaltságot jelent az érdeklődők számára.

A kiállítás július végéig, keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig látható a Kossuth Múzeumban.

 

Reznák Erzsébet
Értékelés: 0/1