OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Magyar Posta

2021.12.03. 19:33 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Magyar Posta

 Hungarian Post. Built in 1929. Architects: Lajos Gyenes Jr. (1884-1944) and Kornél Neuscholss-Knüsli (1864-1935)

This red coloured brick building recalls a certain era. The services of the post office are indispensable at all times.

 Ungarische Post. Das Gebäude wurde 1929 nach den Plänen von Lajos Gyenes dem Jüngeren (1884-1944) und Kornél Neuschloss-Knüsli (1864-1935) errichtet.

Durch das rote Ziegelgebäude wird ein Zeitabschnit der Architektur hervorgerufen. Die Dienstleistungen der Post sind jederzeit unerlässlich.

 Épült 1929-ben. Tervezte ifj. Gyenes Lajos (1884-1944) és Neuschloss-Knüsli Kornél (1864-1935)

A ceglédi postahivatal legrégebbi helyét nem ismerjük. Az viszont biztosan tudható, hogy 1893-ban újabb helyre költözött: ekkor foglalta el az Árpád utca - Kőrösi út sarkán álló épületet. Ám ezt a házat gyorsan kinőtte a hivatal. Harminc évvel ezelőtt levélforgalmunk oly csekély volt, hogy a postai teendőket egy postamester egy kiadóval kényelmesen elvégezhette. Ma annyira növekedett, hogy a hivatalnokok száma 12-14 s a szolgaszemélyzet sem áll kevesebb tagból. A posta- és távíróhivatalnak telefonnal való kibővítése nemcsak újabb terheket rótt a posta- és távírótisztekre, hanem a hivatali helyiség kibővítését is szükségessé tett" - tudjuk meg a helyi újságból. Tóásó Pál építészt 1914-ben meg is bízták az új hivatal terveinek elkészítésével, a képviselő-testület a leendő épület helyéről is döntést hozott, de a közben kitört háború miatt hozzá sem fogtak az építkezéshez. Csak 1928-ban jött el az ideje végre a megvalósulásnak.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

A helyszín (a régi óvoda telke) maradt, de változott a tervező személye. Ifj. Gyenes Lajos és Neuschloss-Knüsli Kornél kapta a megrendelést. Az új székházban 1929. november 28-ától fogadták az ügyfeleket. "Szemre szép, belső berendezésre pompás új palota" - üdvözölte az új intézményt a Czeglédi Közlöny munkatársa. A postaházban még egy fontos újítás történt: idekerült a "távkábel erősítő  berendezés" amely a Cegléden összefutó 181 érpár teljesítményét növelte meg a szükségesre.

A ceglédi postahivatal a külterületen is ügynökséget nyitott: a Budai úton, a Csemőben, a Szűcstelepen működtek kezdetben ezek az irodák.

A Magyar Posta szolgáltatásai nagyon sokat változtak az utóbbi években. A telefonos üzletág végleg kikerült az intézményből, idén megszűnt a táviratforgalom és levelet, képeslapot, csomagot is egyre kevesebben küldenek már a postával. A ceglédi hivatal épületében azonban még mindig nagy a forgalom: pénzt feladni, sorsjegyet venni, biztosítást kötni itt lehet a legegyszerűbben.

Értékelés: 2.5/2