OLDALTÉRKÉP
 
 

Hír, program

Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

2021.12.03. 18:50 [TT] Rovat: QR - Cegléd Épített öröksége

Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

 László Unghváry Vocational School of Catering Industry. Built in 1989. Architects: István Brejska and Dénes Kaszta.

A modern building with traditional elements. László Unghváry was an important person of Cegléd.

 Unghváry László Technikum und Berufsfachschule für Gastronomie. Das Gebäude wurde 1989 nach den Plänen von István Brejska und Dénes Kaszta gebaut.

Es ist ein modernes Gebäude mit traditionellen Elementen. Es wurde nach einer berühmten Cegléder Person benannt.

  Épült 1989-ben. Tervezte Brejska István (1961) és Kaszta Dénes

A KER iskola: ez a titokzatos rövidítés a kereskedelmi iskolát jelenti Cegléden; a többszörös átszervezést és átnevezést megért intézményt így szokták azonosítani régi diákjai.

Kereskedő tanulókat 1885 óta oktatnak a városban, eredetileg közös intézményben tanultak az iparosnak készülő inasokkal. Csak 1950-ben különült el a kétféle szakmai képzés, de a közös igazgatás 1977-ig megmaradt. A Pesti út 7. számú épületben működő iskola első igazgatója Vigh Ferenc volt.

A képtár megtekintéséhez kattintson a fenti kisképekre, vagy ide!

 Az időközben szűkössé és alkalmatlanná vált épület(ek)ből 1989-ben költözhetett el az iskola mai helyére, a Kossuth Ferenc u. 18. számú új és szép házba. Ebben az évben, szeptember 3-án rendezték itt az első évnyitót és ekkor tartották a névadót is. "Károlyi Mihály Kereskedelmi Szakközépiskola és Vendéglátó-ipari Szakmunkásképző Iskola" néven működött tovább Cegléd egyik legnépesebb középiskolája.

A névtáblára 2008-ban új név került: szeptember 1-jétől Unghváry László nevét viseli az iskola. E sorok írásakor "Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola" a hivatalos neve.

Az épület BREJSKA ISTVÁN és KASZTA DÉNES tervei alapján készült. Nemcsak Cegléd "második" főutcájának meghatározó épülete, hanem díszéri válik az egész városnak!

Értékelés: 2.5/2